Cronica Red Bull Romaniacs 2021 – CM Hard Enduro Et.IV – Sibiu 27-21.07.2021

Published by Cristea Nicolae on

Vertical Madness Reloaded, cea de a 18-a ediție a celui mai dificil raliu hard enduro din lume, a debutat pe 27 iulie 2021 cu o sesiune de calificări total atipică, urmată de patru zile necruțătoare de offroad în Munții Carpați , traseul ales de organizatori fiind si in acest an deosebit de dificil, cu urcări amețitoare și coborări abrupte prin munții și văile Sibiului.

Și în acest an, Red Bull Romaniacs a fost susținut de LIQUI MOLY , fiind furnizorul oficial si exclusiv pentru uleiurile de motor, aditivi și produse de îngrijire a motocicletelor.

Felicitari tuturor sportivilor romani care au luat startul la aceasta editie speciala a Red Bull Romaniacs! Din acest an, cel mai dur concurs de hard enduro al lumii este parte a nou creatului Campionat Mondial de Hard Enduro. Red Bull Romaniacs a ajuns la cea de a XVIII-a editie, o editie desfasurata sub egida FIM si FRM la care au luat startul peste 460 de sportivii din 50 de țări, de pe toate continentele lumii.

Vertical Madness Reloaded a fost un real succes organizatoric și sportiv, aceasta editie fiind castigata pentru a III-a oara la rand de germanul Manuel Lettenbichler. Acesta a plecat din România cu al treilea titlu Red Bull Romaniacs și a dus în Bavaria cel de-al patrulea trofeu, după ce în 2009 tatăl său a câștigat raliul din Carpați.

La 22 de ani, Lettenbichler a egalat recordul stabilit de Cyril Despres (victorii în 2004, 2005 și 2007) și are toate premizele să îl ajungă pe Graham Jarvis (6 titluri). Dacă după prima zi de concurs, veteranul Graham Jarvis părea că a luat o opțiune serioasă pentru victorie, o accidentare a genunchiului în ziua maraton la scos definitiv din cursa. Din pacate Jarvis va avea nevoie de o interventie chirurgicală și astfel Campionatul Mondial de Hard Enduro 2021 pare compromis pentru el. Sperăm că Regele Carpaților va avea parte de o recuperare rapidă și că ne vom reîntâlni în 2022!

Concursul a fost organizat și în acest an de clubul Hai la Mișcare Sibiu și a avut la fel ca anul trecut cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron și Atom. România a fost reprezentată în Campionatul Mondial (clasa Gold), de către  Jozsa Norbert Levente (#23 – Masterbike Cluj), Nicolae Vasiu (#42 – Black Riders Sibiu), și #12 Claudiu Bozeșan. Norbi a fost foarte aproape de obținerea primului său punct în Campionatul Mondial, în ultima zi de concurs ajungând însă la final cu pană și fiind nevoit să se mulțumească cu locul 16. Nu este însă deloc puțin lucru, având în vedere că la această ediție au venit absolut toți cei mai buni sportivi ai lumii la această disciplină. Felicitări!

La clasa Silver a alergat cu numărul #102 Emanuel Gyenes, în final Mani terminând pe locul 13. Acesta reușește astfel să își păstreze recordul absolut, fiind singurul sportiv care a luat startul la toate edițiile Red Bull Romaniacs și mai ales singurul care le-a încheiat pe toate. Sportivul nostru a avut un parcurs bun în ciuda lipsei antrenamentelor specifice acestei discipline. Cu un an în urmă acesta și-a fracturat piciorul și nici până în acest moment nu a reușit o recuperare totală. Mani a recunoscut că simte lipsa unor etape din Campionatul Național de Hard Enduro, etape care l-ar fi ajutat să facă față mai bine efortului susținut din aceste zile toride. După etapa maraton din ziua II, Mani a început să meargă din ce în ce mai bine și ajunsese pe locul 5. Înainte de punctul de service al zilei a III-a de off-road acesta a făcut însă o greșeală, motocicleta a căzut într-o râpă și au fost necesare 20 de minute și alți 3 concurenți pentru a putea recupera KTM-ul. Felicitări pentru tot ceea ce faci Mani!

Bogdan Marin Stelian Butiu (#420), a fost supriza frumoasă a acestui concurs. Bobo este fost alergător de Motocros și Endurocross, având inclusiv etape naționale câștigate în trecut. În ultimii ani însă acesta renunțase la concursuri. Cu atât mai mare a fost surpriza când am văzut că pe zi ce trece acesta urcă constant în clasamentul general, pentru ca în ultima zi acesta să sosească pe locul doi, în spatele bielorusului Artem Kuncevich. Felicitări!

Rezultatele complete ale etapei a IV-a din Campionatul Mondial de Hard Enduro 2021: Red Bull Romaniacs pot fi consultate aici.

Categories: Noutati